maanantai 18. tammikuuta 2010

Kirjalöytöjä ja kanta-asiakkuuksia

Tampereen kirpputoreista olen valikoinut suosikeikseni lähinnä Puutarhakadulla sijaitsevan Pelastusarmeijan kirpputorin ja Näsilinnankadun Fida lähetystorin. Näillä kahdella kirpputorilla tavaran vaihtuvuus on suurta ja hinnat todella edulliset. Fidassa parasta on laaja huonekaluosasto, josta vuoden mittaan tehdyillä ostamatta jääneillä löydöillä sisustaisi useammankin kodin lattiasta kattoon vain muutamalla sadalla eurolla. Pelastusarmeijan kirpputorilla minua viehättää puolestaan loistava kirjanurkkaus.

En osta uusia kirjoja, vaan olen sytyttänyt itsessäni melkoisen aktiivilukijan vanhoilla ja käytetyillä kirpputorilöydöillä. Teen kirjavalintani lähinnä kirjan painovuoden mukaan. Mitä vanhempi, sen parempi. Hyllystäni onkin saanut turvapaikan jo parisenkymmentä vuosien 1850 ja 1950 välisenä aikana painettua teosta. Olen saanut lukea kaikkea taidehistoriasta Etelä-Amerikan tutkimusmatkoihin ja suomalaisten siirtolaisten Yhdysvaltojen asuttamiseen. Myös suomalaisesta arjesta kertovat kirjat ovat olleet mieluisia. Pidän vanhasta kielestä ja sen usein nykyään etäiseltä tuntuvista hauskoista lauserakenteista - jokainen kirja on kuin aikamatka historiaan.

Tänään mukaani tarttui Pelastusarmeijan kirpputorilta kirjojen lisäksi viiden euron kanta-asiakaskortti, jolla saa 15% alennuksen kaikista yli 10 euron ostoksista. Laskin kortin maksavan itsensä takaisin pelkkiä kirjoja osteltaessa noin vuoden kuluessa. Mikäli joskus tulee ostettua yksikin muutaman kympin huonekalu, on kortti sillä maksettu.

Ja ne tämän päivän kirjalöydöt. Ranskan viimeinen keisari, Napoleon III:n elämä, historiallinen romaani. Kirjoittanut Heinrich Vollrat Schumacher, suomennettu versio painettu Helsingissä 1919. Hinta 4 euroa. Nöddebon pappilassa on ulkomailla kiertäneen tanskalaisen Henrik Scharlingin vuonna 1862 kirjoittama muistelmateos kotimaassaan viettämästä nuoruuden uudenvuodenaatosta. Suomennettu versio painettu Porvoossa 1916. Esikko Koitereen kirjoittama Kaksi todellisuutta on puolestaan kotimainen fiktioteos, joka kertoo renesanssinajan Italiasta. Vuonna 1927 Tampereella painettu kirja maksoi kaksi euroa ja mielenkiintoa lisää sisäkannesta löytyvä vanhoin kirjaimin painettu kirjaston lainausohje; "Joka pitää kirjaa yli määräajan, suorittakoon sakkoa viikossa 4 penniä". Neljäs löytö on Alvilde Prydzin Gunvot Thorintytär Heröstä, joka on sisäsivun mukaan painettu Helsingissä Yrjö Veilinin kustannuksella vuonna 1903. Tämän aikakoneen hinta oli kaksi euroa, joten uskonette kun sanon, että tänään tuntuu kuin olisin aarrekätkön löytänyt.

1 kommentti:

  1. Arvostan!
    Itse olen hurahtanut vanhoihin lehtiin.. -40 luvun Kotiliesi, Meidän koti yms. toimivat myös oivana aikakoneena.

    VastaaPoista